محلول STOP DROP))
برای جلوگیری از ریزش میوه سیب قبل از برداشت S-D
محلول فوق تركیبی از انواع تنظیم كننده های رشد گیاهی و یك سری مواد اضافی جهت بهبود كیفیت انبارداری سیب یك سری تركیبات جهت تحریك رنگ دانه های موجوددر پوست میوه سیب برای بهبود كیفیت رنگ میوه میباشد كه براساس گواهینامه ثبت اختراع به شماره 55148 مورخه 10/9/1387 سازمان ثبت اسناد و املاك كشور –اداره كل ثبت شركتها و مالكیت صنعتی تحت عنوان محلول جلوگیری از ریزش میوه سیب قبل از برداشت به ثبت رسیده است.محلول فوق در بسته بندیهای 200 میلی لیتر تحت عنوان ( S-D ) به بازار عرضه خواهد شد. رسیدن میوه در درختان سیب دو نوع میباشد.
- رسیدن فیزیولوژیكی
بدین معنی است كه در داخل میوه سیب بذرها وجود دارند كه حامل جنین میباشند و زمانی میباشد كه جنین داخل بذرها از نظر فیزیولوژیكی تكامل یافته و به حداكثر رشد خود رسیده باشند طوری كه اگربذرها كشت گردند جنین شروع به رشد كرده و جوانه زده و تولید یك گیاه جدید مینماید.
در درختان سیب رد و گلدن و پائیزه برای رسیدن فیزیولوژیكی و تكامل كامل جنین از زمان تمام گل درختان و زمان گرده افشانی و تلقیح سلولهای جنینی و تشكیل جنین به مدت زمان 155-145 روز وقت نیاز است همانگونه كه در انسان نیز برای تكامل جنین بعد از لقاح به مدت 9 ماه زمان لازم است كه دوران بارداری نامیده میشود و با تكامل و رشد جنین عمل زایمان اتفاق میافتد.در درختان سیب نیز بعد از لقاح و گرده افشانی گلها در فصل تمام گل درختان ؛ باسپری شدن مدت زمان 155-145 روز جنین تكامل یافته و از نظر فیزیولوژیكی میرسد در این حالت یك سری مواد و تنظیم كننده های رشد كه در نوك جنین و بذر ترشح میشد كه باعث میگردید كه دم میوه به درخت چسبیده و میوه وجنین از درخت مادریتغذیه نمایندو به رشد و نمو خود ادامه دهند ؛ دیگر ترشح نشده و با كم شدن غلظت این مواد در داخل بدن درخت ؛ درخت حس میكند كه جنین تكامل یافته و شروع به تشكیل لایه جداكننده در دمگل میوه مینماید كه نهایتا" میوه ریزش می كند.
محلول فوق در واقع تركیبی از همان مواد تنظیم كننده رشد گیاهی میباشد كه در تشكیل لایه جداكننده در دمگل میوه ؛جلوگیری مینماید و ماندگاری میوه را در روی درخت افزایش داده و از ریزش میوه جلوگیری مینماید.
- رسیدن باغبانی منظور از رسیدن باغبانی ؛ بهبود كیفیت میوه از لحاظ رنگ ؛ طعم و مزه میباشد كه میوه سیب از لحاظ رنگ ؛ طعم و مزه از نظر بازار پسندی به حد مطلوب رسیده باشد.رسیدن باغبانی معمولا" بعد از رسیدن فیزیولوژیكی میوه اتفاق میافتد بدین معنی كه میوه های سیب قبل از اینكه از نظر رنگ ؛ طعم و مزه به حد مطلوب رسیده باشند از نظر فیزیولوژیكی رسیده و شروع به ریزش مینماید.رسیدن باغبانی میوه سیب در فصل پائیرمستلزم به وجود آمدن شرایط خاص آب و هوائی فصل پائیز میباشد
نكات فنی
· محلول در بسته بندی 200 میلی لیتری تهیه شده است كه باید مطلقا" به تنهائی سمپاشی شود و از اختلاط بادیگر سموم و یا مواد شیمیائی اجتناب گردد.
· بهترین زمان سمپاشی در فصا پائیز و یا اواخر فصل تابستان و قبل از رسیدن فیزیولوژیكی دانه میوه میباشدیعنی دقیقا" باید زمان تمام گل درختان باغ را یادداشت كرده و به فاصله 150-140 روز بعد از اتمام تمام گل درختان اقدام به سمپاشی نمود .
· جهت حصول نتیجه مطلوب و برای اینكه 90-80 در صد از ریزش میوه جلوگیری بعما آید توصیه میشود بفاصله 10-7 روز بعد از سمپاشی نوبت اول سمپاشی نوبت دوم انجام پذیرد.
· در صورت نبودن امكانات لازم برای برداشت به موقع محصول باید به فاصله 10 روز از نوبت دوم ؛نوبت سوم سمپاشی انجام گیرد.در اینصورت با افزایش زمان برداشت رنگ پذیری و طعم ومزه میوه بهبود چشمگیری مییابد و كیفیت بالایی را دارا میشود.
· بااینكه با سمپاشی با محلول (S-D ) ریزش میوه كاهش مییابد ومیتوان برداشت را به تاخیر انداخت ولی باید توجه داشت كه تاخیر بیش از اندازه باعث میشود كه مواد غذایی ساخته شده در برگ كه در فصل پائیز به تنه درخت انتقال مییابد باعث كاهش انبارداری میوه میگردد.
· در مقایسه با باغات مجاور برگ درختان باغات سمپاشی شده با این محلول بسیار شاداب و پررنگتر هستندو 20-10 روز بیشتر از دیگر باغات روی درخت میمانند بنابراین جوانه های روی درختان و جوانه های گل بخوبی تغذیه میشوند كه این امر باعث افزایش محصول در سال بعد نیز میگردد.
· نباید بیش از سه مرحله با این محلول سمپاشی انجانم داد زیرا باعث میشود كه درختان به خواب زمستانی نروند و سرمای زمستانی بر روی درختان تاثیر نامطلوبی بگذارد
· سمپاشی در ساعات خنك روز انجام گیرد و از سمپاشی در وسط روز خودداری گردد.
محلول پولینایزر
تقویت كننده گرده افشانی در درختان سیب و گلابی (P-O)
محلول فوق تركیبی از انواع تنظیم كننده های رشد گیاهی و یك سری مواد اضافی جهت افزایش مقاومت گیاهان در برابر شرایط نا مساعد محیطی بخصوص سرما زدگی درختان سیب و گلابی میباشد كه بر اساس گواهینامه ثبت اختراع به شماره 53854 مورخه 28/7/1387 سازمان ثبت اسناد و املاك كشور ؛اداره كل ثبت شركتها و مالكیت صنعتی تحت عنوان سم گرده افشانی سیب قرمز به ثبت رسیده و بزودی به بازار عرضه خواهد شد.
نحوه عمل محلول
- تاثیر بر مدت زنده ماندن و گرده پذیری كلاله مادگی
- تاثیر بر جوانه زنی دانه گرده ؛ قرار گرفته بر روی كلاله مادگی و افزایش سرعت رشد لوله گرده و نهایتا" كاهش مدت زمان لازم برای تلقیح گلها در شرایط نا مساعد محیطی حاكم در طبیعت در زمان گلدهی درختان
- وجود مواد همراه در محلول كه مقاومت گیاهان بخصوص اندامهای گل را در برابرشرایط نا مساعدمحیطی افزایش میدهد.
نكات فنی
1. محلول در بسته بندی 200 میلی لیتری تهیه شده كه قابل اختلاط با هیچ یك از سموم و مواد شیمیایی موجود در بازار را ندارد
2. برای هر هزار لیتر آب 200 سی سی از محلول را اضافه ودر زمانی كه تمام گلها ی درختان باز شده اند مصرف شود.
3. جهت حصول نتیجه بهتر 7-4 روز بعد تكرار سمپاشی انجام گیرد.
4. در شرایط نامساعد محیطی در فصل گل سمپاشی به فاصله 7-4 روز از همدیگر به تعداد4-3 بار تكرار نمود.
5. نظر به اینكه فصل گل در درختان محدود میباشد و مصادف با بارندگیهای بهاره است ؛این بارندگیها بر روی محلول تاثیر نامطلوبی ندارد .بنابراین با انجام سمپاشی حتی در روزهای بارانی نیز تاثیر محلول را افزایش میدهیم.
6.اندازه مصرف مطلقا" نباید اضافه یا كم گردد.
7. بهترین درجه حرارت برای سمپاشی 16-8 درجه میباشد و بهتر است در وسط روز از سمپاشی خودداری گردد.
8. محلول فوق نه تنها بر روی زنبور عسل تاثیر منفی نمیگذارد بلكه باعث افزایش فعالیت آن نیز میگردد.
9. محلول فوق نه تنها باعث افزایش درصد تلقیح و تقویت گرده افشانی ومقدار محصول میشود بلكه باعث تقویت بنیه درختان و خوش رنگ و بزرگ شدن برگها میشود.
10. در باغاتی كه مشكل گرده افشانی شدید میباشد توصیه میشود محلول فوق به شرح زیر مصرف شد.
1. اولین نوبت سمپاشی در مرحله آغاز گلدهی و مرحله باز شدن 3/2 گلهای باغ
2. دومین نوبت در مرحله تمام گل
3. سومین نوبت 7-4 روز بعد از سمپاشی دوم
در شرایط PH بالای خاک بیشتر عناصر ریزمغذی از قبیل بر، مس و منگنز در درختان سیب دچار کمبود هستند. تغذیه برگی راه موثری برای جبران کمبود عناصر ریزی مغذی و افزایش سطح آنها است. بعلاوه تغذیه برگی با عناصر فوق در کیفیت میوه موثر است. آفتاب سوختگی میوه های سیب نیز با پایه و مقدار بعضی از عناصر از قیل کلسیم و بر ارتباط دارد.در این تحقیق که در روستای گلعذان سلماس روی درختان سیب گلدان دلیشس (کلون اسموتی) روی پایه های M9 و B9 با محلول های بوریک اسید (1 گرم در لیتر)، سولفات مس (5/0 گرم در لیتر) و منگنز سولفات ( 1 گرم در لیتر) به صورت منفرد و یا مخلوط با هم و به شکل Cu+Mn, B+Mn, B+Mn, B+Cu و B+Cu+Mn در قالب طرح آزمایشی کرتهای خرد شده در چهار تکرار محلول پاشی شدند. درختان شاهد با آب خالص محلول پاشی شدند. محلول پاشی در سه نوبت اردیبهشت، خرداد و شهریور انجام گرفت. با جمع آوری نمونه های برگی ازدرختان و آنالیز آنها مقدار جذب عناصر مزبور ارزیابی شدند. میوه های حاصل از درختان آزمایشی یک نوبت بعد از برداشت و نوبت دوم بعد از 6 ماه نگهداری در سردخانه مورد آزمونهای کفی از جمله: مواد جامد محلول کل (TSS)، قند کل، اسیدیته قابل تیتراسیون و PH قرار گرفتند. محلول پاشی درختان با عناصر فوق، بعد از 24 ساعت باعث افزایش فوق العاده سطح عناصر برگ گردید ولی در افزایش مقدار عناصر میوه بی اثر بود. به همین ترتیب محلول پاشی در کیفیت میوه و میزان آفتاب سوختگی آنها نیز بی اثر بود. بعد از 6 ماه نگهداری میوه ها در سردخانه موادجامد محلول کل، قند کل و اسیدیته کاهش در عوض PH آب میوه ها افزوده شد. اثر پایه ها در میزان جذب محلول ها، کیفیت و درصد آفتاب سوختگی میوه های سیب یکسان بود.به منظور بررسی اثر پرتوهای مادون قرمز (IR) و ماورا بنفش (UV) روی میوه های سیب، میوه های نارس ارقام Golden Delicious (کلون اسموتی)، Red Spur و Granny Smithتحت پرتوهای IR, UV-B, UV-C و یا ترکیب UV با IR قرار گرفتند. پرتو تابی با UV-B موجب تغییر رنگ پوست و آسیب به میوه های Sranny Smith و Red Spur گردید ولی بر میوه G. Delicious بی اثر بود. در صورتیکه پرتو UV-C در همه ارقام موجب تغییر رنگ پوست میوه و ایجاد صدمه شد. شستشو و از بین بردن لایه واکسن (موم) میوه های G.Delicious باعث اندکی افزایش در شدت صدمه پرتو UV-C افزاش درجه حرارت سطحی میوه های سیب تا 55c بوسیله لامپهای IR باعث آسیب حرارت شبیه پختگی ناحیه ای شد. در صورتیکه اثر صمده پرتو UV-C به ویژه روی میوه G. Delicious شبیه آفتاب سوختگی طبیع بود. میوه سیب G. Delicious نسبت به افزایش درجه حرارت سطح مقاومت از میوه رقم Red Spur بود. حساسیت رقم Red Spur نسبت به UV-C بیش از ارقام G. Dilicious و G.Smith نگهداری میوه های پرتوتابی شده با اشلعه UV-C بمدت 8 روز در زیر نور سفید از ظهور علائم خسارت و تغییر رنگ میوه های جلوگیری کرد. بنظر میرسد نقش پرتو UV نور خورشید در ایجاد آفتاب سوختگی مهمتر از اثر حرارتی (پرتو IR) آن است.
برای دریافت متن کامل بر روی ادامه مطلب کلیک کنید.