باروری ؛ تقویت گرده افشانی و افزایش عملکرد محصول سیب در باغات سیب سلماس :

 

       با بررسی های بعمل آمده در مورد درختان سیب قرمز مشاهده شده است باغاتی که بطور خالص از درختان سیب قرمز کشت شده اند به علت عدم وجود ارقام بولن ده در سطح باغ در زمان گل دهی و با توجه به اینکه درختان سیب قرمز تا حدود 98 درصد دگر گنش هستند از عملکرد محصول خوبی برخوردار نبوده و بخصوص در سالهایی که در زمان گل دهی درختان دارای شرایط آب و هوائی نامناسب هستنداین باغات به علت عدم گرده افشانی مناسب از تولید محصول مناسب و اقتصادی برخوردار نمیباشند و به علت عدم گرده افشانی اکثر گلها بعد از گل دهی ریزش نموده و تبدیل به میوه نمیگردندو باغداران را با خسارت فراوانی مواجه میکنند.برای حل مشکل مذکور چند توصیه فنی  به شرح زیر ذکر میگردد.

·  در چنین باغاتی اقدام به کشت ارقام بولن ده گردد. البته بسیار وقت گیر و غیر اقتصادی میباشد

·  اقدام به سر شاخه گذاری و پیوند ارقام بولن ده گردد.

·  هرس فنی درختان و تغذیه مناسب و متعادل درختان گردد. این روش در سالهایی که شرایط آب و هوایی  مناسب نباشد کارساز نبوده و نیز در سالهایی هم که شرایط آب و هوایی خوب باشد به علت اینکه بین دانه گرده و مادگی گل درختان سیب قرمز خود ناسازگاری وجود دارد نیز از کار آیی خوبی برخوردار نمیباشد.

·  در سالهایی که شرایط آب و هوایی در زمان گل دهی نامناسب میباشد در باغاتی که ارقام بولن ده نیز کشت شده اند نیز جوابگو نمیباشد

·   در سالهایی که شرایط آب و هوایی در زمان گل دهی خوب باشد در باغاتی که تنها از درختان سیب قرمز استفاده شده اند نیز گلها بخوبی تلقیح میشوند ولی محصول خوبی حاصل نمیشود

·   در هر شرایط محیطی موجود در زمان گرده افشانی به علت ساختمان خاص گلهای سیب که میله های پرچم و کیسه های گرده ماده گیر را احاطه نموده اندتعدادی دانه گرده حتی در شرایط بسیار بد نیز روی کلاله مادگی قرار میگیرند.( عدم وابستگی به حشرات گرده افشان ) بنابراین به نظر میرسد عدم تلقیح و تولید میوه در درختان در سالهایی که شرایط محیطی مناسب نمیباشد فقط مربوط به جوانه زنی دانه گرده ؛ سرعت رشد لوله گرده در داخل مادگی و رسیدن آن به تخمدان و ترکیب سلولهای جنسی نر و ماده و نهایتا" تلقیح و تشکیل میوه است.

بنابراین باید در زمان گل کامل از ماده ای شیمیای استفاده کرد که روند گرده افشانی را در درختان سیب قرمز تقویت کرده و مشکلات مطرح شده در بالا را تا حدود 80-70 درصد منتفی نموده و باعث باروری گلها و تولید محصول بسیار مناسب و مطلوب در سطح باغ گردد که این محصول در انحصار آقای مهندس علی اکبر پوربابا و مهندس صمد علی پور حمزه کندی بوده که در صورت مراجعه باغداران محترم ؛ به مهندسین عزیز همکارمان معرفی میگردند.

 

ساختمان گل در سیب :

      سیب از نظر گیاهشناسی جزء خانواده روزاسه میباشد بنابراین دارای یک نهنج 5 برچه ای میباشد ودر هر نهنج 2 عددجنین جهت تلقیح وجود دارد .هر برچه منتهی به یک خامه مادگی و در نهایت کلاله مادگی میگردد که وظیفه دارند کلاله مادگی دانه های گرده را به دام انداخته و رطوبت لازم برای جوانه زنی دانه های گرده و ایجاد لوله گرده را تامین نماید.خامه مادگی نیز وظیفه دارد تا لوله گرده را از خود عبور داده و لوله گرده وارد تخمدان شده و نهایتا" سلولهای جنسی باهم ترکیب شده و عمل لقاح صورت گیرد و جنین تشکیل شده که بعد از تشکیل جنین و هورمونهایی که از طریق خود جنین ترشح میگردد فرایند تشکیل لایه جدا کننده و دمگل را متوقف کرده و میوه شروع به رشد نمایدو میوه تشکیل گردد.دانه گرده بعد از قرار گرفتن در روی کلاله مادگی رطوبت موجود در روی کلاله مادگی را جذب کرده و شروع به جوانه زدن میکند که سپس لوله گرده ظاهر شده و رشد مینماید که این لوله گرده باید در عرض 48-72 ساعت مسیر خامه مادگی را رشد کرده و خود را به تخمدان برساند که جوانه زدن دانه گرده و رشد لوله گرده کاملا" تحت تاثیر شرایط محیطی از جمله درجه حرارت و میزان رطوبت نسبی هوا و کلاله و خامه مادگی میباشد.در سالهایی که در زمان گلدهی شرایط آب و هوایی نامناسب میباشد رشد لوله گرده کند شده و یا متوقف میگردد و از آنجایی که اندوخته غذایی دانه گرده برای تاثیر رشد لوله گرده محدود میباشد در چنین شرایطی میزان اندوخته غذایی تکافوی رشد لوله گرده را نکرده و عمل تلقیح صورت نمیپذیرد .چنین گلهایی بعد از چند روز و با از بین رفتن تراوت و شادابی کلاله و خامه مادگی ریزش مینمایند  و به میوه  تبدیل نمیگردد.

بنابراین میتوان علت ریزش گلها را عدم تشکیل دانه و جنین و عدم ترشح هورمونها از طریق جنین و در نهایت تولید اتیلن و تشکیل لایه جداکننده در دمگل میوه و ریزش میوه دانست.

در درختان سیب بعد از گل 3 مرحله ریزش گل و میوه وجود دارد که به شرح زیر میباشد.

1.    مرحله اول بعد از گل است و بسیار شدید میباشد در این مرحله آن میوه هایی که در داخل آنها 5-3 عدد دانه و جنین است ریزش میکنند

2.  مرحله دوم در زمان فندقی شدهن میوه ها میباشدو کمی سبکتر از ریزش مرحله اول بوده و میوه هایی که در داخل آنها بین 7-5 عدد بذر و جنین تشکیل شده است ریزش مینمایند

3.  مرحله سوم در زمان گردویی شدن میوه هاست و بسیار کمتر از دو مرحله قبلی میباشددر این مرحله میوه هایی که در داخل آنها 8-7 عدد بذر و جنین وجود دارد ریزش مینمایند.

در نهایت میوه هایی که در داخل آنها بیش از 8 عدد بذر و جنین وجود دارد ماندگار شده  به میوه کامل تبدیل میگردند.

این ریزشها را میتوان به تنظیم بار درخت و قدرت رویشی درخت مرتبط ساخت و همچنین ارتباط مستقیم دارد با تعادل هورمونی ذاخل بدن خود درخت و بخصوص اتیلن.

بنابراین محلول انحصاری مهندس همکارمان یک نوع تحریک کننده میباشد که رشد لوله گرده در داخل خامه مادگی را تحریک کرده و لوله گرده بدون متاثر شدن از شرایط محیطی رشد کرده و خود را به تخمدان رسانیده و عمل لقلح انجام میگیردد.با محلول پاشی این محصول انحصاری در اواخر گلدهی از تولید اتیلن در درخت سیب ممانعت بعمل آمده و ریزش میوه ها ی تازه تشکیل یافته را تا حد چشمگیری کاهش میدهد و باعث میشود که باغ تولید محصول مناسب و اقتصادی داشته باشد.

طرح محلول جلو گیری از ریزش میوه سیب در فصل پائیز

 

همانطوریكه میدانید كشور ما ایران به علت دارا بودن شرایط خاص آب و هوائی از لحاظ تولید محصولات

 

كشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار میباشد و تقریبا"  میتوان گفت كه ایران با داشتن آب و هوای چهار فصل

 

امكان تولید همه نوع محصول كشاورزی و باغی را دارا میباشد . از محصولات مناطق گرمسیری گرفته تا

محصولات مناطق سردسیری  . در این میان محصول سیب باغات كشور ما به علت دارا بودن شرایط خاص آب و

 

هوائی از مرغوبیت زیادی از لحاظ رنگ – طعم و مزه  برخوردار است و كشورهای همسایه ما قادر به تولید

 

محصول سیب نیستند .

 

fاغداران زحمتكش ما در طول فصل زراعی همه هزینه های نگهداری و پرورش  درختان سیب و میوه سیب  از

 

جمله هرس – كود دهی – سمپاشی – آبیاری را متحمل میگردند  در این میان به علت اینكه در فصل پائیز رسیدن

 

فیزیولوژیكی میوه سیب قبل از رسیدن باغبانی آن می باشد علیهذا میوه های سیب قبل از اینكه از لحاظ رنگ –

 

طعم و مزه در حد مطلوب رسیده باشند ریزش مینمایند و این عامل باعث وارد آمدن خسارت جبران نا پذیری به

 

باغداران می گردد . به علت اینكه باغداران به جای اینكه خود اقدام به چیدن میوه ها – بسته بندی – انبارداری  -

 

بازار رسانی و فروش محصول به قیمت مناسب نمایند مجبورند تا میوه های ریزش یافته را به علت اینكه قابلیت

 

بسته بندی و انبار داری ندارند به عنوان میوه زیر درختی با قیمت های بسیار پائین به فروش رسانند و نیز بخش

 

عمده ای از تولید محصول سیب زایل شده و از بین می رود .

و همچنین مجبورند میوه ها را قبل از رسیدن باغبانی برداشت نموده كه در این وضعیت میوه های برداشت شده از

لحاظ رنگ – طعم و مزه در حد مطلوب نمی باشند و از نظر بازار یابی مشكل دارند .

محلول موجود بعد از سمپاشی باعث می شود كه تا 80 % از ریزش میوه ها جلو گیری شده و ضمن جلو گیری از

خسارت ناشی از ریزش میوه ها با ماندگار شدن میوه ها روی درخت میوه ها از لحاظ رنگ – طعم ومزه نیز در

حد مطلوب رسیده و از لحاظ كیفیت مطلوب باشند .

نحوه عمل محلول مورد استفاده

بعد از گرده افشانی گلهای سیب در فصل بهار در داخل تخمدان میوه سیب جنین تشكیل می گردد ( بذر ) كه از خود جنین تشكیل

داده نوعی هورمون گیاهی ترشح میگردد كه باعث می شود دمگل میوه به تنه درخت چسبیده و لایه جدا كننده تشكیل نگردد و تا

زمان رسیدن فیزیولوژیكی جنین تشكیل یافته ترشح هورمون ادامه دارد و باعث تغذیه میوه از تنه اصلی درخت شده و میوه به رشد 

و نمو خود ادامه میدهد . 

در فصل پائیز با رسیدن فیزیولوژیكی جنین یا میوه تولید هورمون از طریق جنین كاهش یافته یا قطع می گردد بنابر این لایه جدا

كننده در دمگل میوه تشكیل شده و میوه ریزش مینماید . همانطوریكه در انسان نیز بعد از دوره بارداری كه 9 ماه می باشد زمانی

كه جنین در داخل رحم مادر از نظر فیزیولوژیكی به رشد كامل رسید عمل زایمان در زنان باردار اتفاق می افتد .

در درختان سیب نیز دوران بارداری حدودا" به میزان 140 – 156 روز بعد از تمام گل یا گرده افشانی می باشد . و میوه ها با

سپری شدن این مدت زمان از لحاظ فیزیولوژیكی رسیده و ریزش می نمایند  هر چند كه ممكن است از لحاظ رنگ – طعم ومزه در

حد مطلوب نرسیده باشند . لازم به ذكر است كه رنگ – طعم و مزه مربوط به شرایط خاص آب و هوائی فصل پائیز میباشد . كه

باید شبهای خنك با تشعشع اشعه ماوراء بنفش بالا و بدون گرد و غبار باشد .

محلول حاضر به جای همان هورمون تولید شده از طرف جنین عمل كرده و مانع از تشكیل لایه جدا كننده در دمگل میوه می گردد

و با سمپاشی این محلول روی درختا ن میزان هورمون در بدن درخت در حد مطلوب حفظ شده و درخت خیال می كند كه هنوز

جنین ها نارس هستند و زمان زایمان نرسیده است . بنا بر این لایه جدا كننده در دمگل میوه تشكیل نمی گردد و این امر خود ضمن

جلو گیری از خسارت وارده به باغداران به علت جلو گیری از ریزش میوه ها با ماندگار شدن میوه ها روی درخت در فصل پائیز

كم كم با محیا شدن شرایط آب و هوائی و تشعشع نور ماوراء بنفش میوه ها از لحاظ رنگ – طعم و مزه در حد مطلوب رسیده و

قرار میگیرند .